Vrei să te bucuri de binefacerile apei alcaline şi ionizate dar ţi-e greu să te hotărăşti ce model să alegi?
Mai jos am pregătit pentru tine un mic ghid care să te ajute în luarea deciziei.
5 Criterii importante atunci când achiziţionezi un ionizator de apă:
1. Cea mai bună filtrare
Ionizatoarele de apă sunt proiectate să îți ofere două lucruri: apă pură şi sănătoasă. În primul rând, o apă sănătoasă ar trebui să nu aibă contaminanți.
Ionizatorul tău de apă se conectează la rețeaua de apă și filtrează apa înainte de a o ioniza. Chiar dacă apa de la rețea este filtrată și tratată, aceasta nu este total lipsită de contaminanți cum sunt clor, arsenic, plumb, alte metale grele, compuși organici volatili, substanțe farmaceutice, etc. De aceea, filtrarea foarte performantă este de o importanţă critică pentru tine.
Deşi toate ionizatoarele folosesc un filtru pentru a purifica apa, nu toate filtrele sunt la fel de eficiente. Majoritatea filtrelor din ionizatoarele de apă disponibile pe piaţă au între trei și cinci trepte de filtrare şi folosesc numai cărbune activ granulat împreună cu calciu în diferite forme.
Dacă ții la sănătatea ta și a familiei tale, vrei să bei o apă cât mai pură, cu cât mai puțini contaminanți. Înainte de a cumpăra un ionizator, verifică întotdeauna cât de bine filtrează apa acesta, înainte să o ionizeze. Nu vrei doar o apă alcalină și ionizată, vrei o apă pură, alcalină și ionizată.
2. Cea mai avansată tehnologie
Un ionizator este o investiţie pe termen lung pentru sănătatea ta şi a familiei tale. Este important ca ionizatorul tău să producă apă alcalină şi ionizată cu parametrii cât mai înalţi ai ORP-ului (ionizare negativă cât mai mare) și concentrație de Hidrogen infuzat cât mai mare, la valori optime ale pH-ului (pH intre 8,5 – 10).
Performanța ionizatorului depinde de:
Calitatea electrozilor
Electrozii sunt pentru ionizator ceea ce este inima pentru corpul nostru. Bem apă alcalină şi ionizată pentru beneficiile pe care le aduce sănătăţii noastre. Electrozii provoacă ionizarea care ne oferă aceste beneficii.
Ceea ce contează la electrozi este eficiența acestora, adică nivelul de pH, ORP și Hidrogen pe care îl produc. Nu contează numărul de electrozi și nici dimensiunea acestora. Contează cât de avansați sunt electrozii și ce parametri de ionizare sunt capabili să producă.
Vei găsi o mulțime de informații exagerate pe internet despre mai mulți electrozi și mai multă putere (mai mult curent aplicat electrozilor). Anumite companii susțin că electrozii mai mari înseamnă performanțe mai mari, ceea ce nu are sens. Pe măsură ce tehnologia avansează, devine mai mică și mai puternică, nu mai mare!
În realitate, ionizatoarele care au nevoie să aplice mai multă putere pe electrozi de fapt folosesc tehnologie depășită sau ineficientă. Mai multă putere aplicată electrozilor produce mai multă căldură și solicită mai mult stratul de platină de pe aceștia, ceea ce poate duce la degradarea mai rapidă a acestora, și, în cele din urmă, la performanțe mai slabe ale ionizatorului în timp.
Mai degrabă decât să alegi un ionizator doar pentru că ți s-a spus ca are cei mai mari electrozi, află ce performanțe de ionizare are ionizatorul respectiv, și ce putere consumă acesta. Cu cât ionizatorul are performanțe mai bune și consumă o putere mai mică, cu atât are electrozi mai avansați și mai eficienți. Cu cât are nevoie de o putere mai mare pentru a obține performanțe bune de ionizare, cu atât mai puțin eficient este.
Întotdeauna, cele mai relevante sunt testele de performanță făcute în laboratoare independente. Dacă poți găsi o asemenea comparație, este cea mai bună sursă de informație pentru tine. Nu confunda însă orice prezentare pe care o găsești pe internet, făcută de un reprezentant al unei companii vânzătoare de ionizatoare, cu un test făcut într-un laborator independent.
3. Performanțe maxime cu minimum de operațiuni de întreținere
Un ionizator de apă de calitate este o investiție importantă, de aceea trebuie să iei în calcul încă ceva pe lângă performanțele acestuia: cum se menține performanța acestuia în timp și cât de multe operațiuni de întreținere va trebui tu să faci pentru asta.
După cum ai văzut mai sus, cu cât mai puțină putere pune un ionizator pe electrozi, cu atât electrozii vor dura mai mult. Dar aspectul cel mai important care influențează performanța ionizatorului în timp, este performanța sistemului de autocurățare a ionizatorului, despre care vorbim în continuare.
Sistemul de autocurăţare
Apa alcalină şi ionizată are beneficii majore care apar datorită ionizării. Totuşi, capacitatea ionizatorului de a modifica astfel apa poate să scadă în timp.
Electrozii sunt componenta ionizatorului care schimbă calităţile apei. Apa conţine minerale. Mineralele se depun pe electrozi prin expunerea repetată a acestora la apă, astfel că depunerile de minerale acoperă treptat electrozii. Un electrod acoperit de minerale are o capacitate limitată de a transforma apa eficient, ceea ce duce la o scădere a calităţii apei şi o scădere a beneficiilor acesteia.
Pentru a preveni depunerile de minerale pe electrozi, ionizatoarele au sisteme de autocurățare.
Toate ionizatoarele au sisteme de autocurăţare, dar nu toate sistemele sunt la fel de eficiente. Înainte să cumperi un ionizator este esenţial să înţelegi tipul de ciclu de curăţare pe care îl foloseşte. De fapt este unul dintre cele mai importante considerente deoarece determină performanţele ionizatorului tău pe termen lung.
Pe lângă menținerea performanțelor ionizatorului pe termen lung, sistemul de autocurățare este cel de care depinde și cât de des va trebui să cureți tu manual ionizatorul, sau să îl trimiți la service pentru curățare. Orice ionizator are nevoie de întreținere, dar unele ionizatoare au nevoie de întreținere mult mai frecventă decât altele. E bine să știi de la început cât timp, efort, și eventual bani te va costa mentenanța ionizatorului. Iar asta depinde de tipul de sistem de autocurățare pe care îl are ionizatorul.
Dacă îți dorești un ionizator care să își mențină performanțele pentru cât mai mult timp, cu minimum de operațiuni de întreținere din partea ta, alege unul care are un sistem de autocurățare cât mai performant. Mai jos sunt explicate pe scurt cele mai folosite asemenea sisteme.
Există trei tipuri de sisteme de autocurăţare.
Sistem automat de curăţare periodică a electrozilor
Acest sistem monitorizează folosirea ionizatorului şi declanşează curăţarea periodică a electrozilor la anumite perioade de timp sau după un anumit număr de litri de apă procesaţi de către aparat. În perioada curăţării ionizatorul se opreşte pentru 20-30 de secunde pentru a face curăţarea electrozilor.
Este sistemul cel mai puțin eficient. Este ca și cum ai face doar o scurtă curățenie după ce ai folosit bucătăria de 15-30 de ori.
Aparatele cu asemenea sisteme de autocurățare au nevoie de curățare manuală mult mai des decât modelele cu sisteme mai avansate. Unii producători recomandă curățarea manuală a acestor modele o dată pe lună.
Sistemul de autocurăţare MARC (Motor Automatic Reverse Cleaning System)
Unele modele de ionizatoare au o cameră de ionizare reversibilă care permite reglarea automată a fluxului de apă astfel încât tu să te poţi bucura de apă alcalină chiar şi atunci când ionizatorul tău se curăţă. Asta înseamnă că ionizatorul nu se va opri niciodată pentru curăţare, deoarece curăţarea se face în timp ce ionizatorul funcţionează.
Sistemul de autocurăţare DARC (Double Automatic Reverse Cleaning System)
Acest sistem este cel mai avansat. Elimină aproape complet depunerile de minerale de pe electrozi, crescând durata de viaţă a ionizatorului tău. Nu e nevoie să aştepti niciodată să se termine un ciclu de curăţare pentru a putea să bei apă.
Noul sistem revoluţionar brevetat de autocurăţare DARC elimină depunerile de minerale de pe electrozi – protejându-ţi investiţia şi asigurându-ţi mulţi ani de apă sănătoasă de la ionizatorul tău. Acest sistem de curăţare este 100% eficient.
Sistemul DARC curăţă continuu electrozii pe toată durata funcţionării ionizatorului, de fiecare dată când îl foloseşti. Aceasta se realizează prin schimbarea polarităţii la fiecare 20 de secunde. Deci dacă foloseşti ionizatorul pentru 40 de secunde acesta va lucra 20 de secunde cu o polaritate şi apoi următoarele 20 de secunde va schimba polaritatea electrozilor. Nu va tebui să aştepţi niciodată sau să te gândeşti la vreun ciclu de curăţare.
Dintre cele trei sisteme de mai sus, cel mai performant este sistemul DARC, urmat de sistemul MARC şi în cele din urmă de sistemul de curăţare periodică.
Alege întodeauna ionizatorul cu sistemul de autocurățare cel mai performant. Vei avea siguranța că bei apă cu aceeași parametri de pH și ORP ca la început, și nu va trebui să cureți aparatul manual decât foarte rar, în medie la 1 an.
Invalid shortcode parameters
4. Certificări și documentație credibile
Cercetează întotdeauna pe ce se bazează informația pe care o primești despre un ionizator de apă. Este doar informație de marketing, sau există și documente credibile, cum ar fi certificări ale producătorului sau teste în laboratoare independente care să confirme fie calitatea filtrării, fie performanțele de ionizare.
5. O companie puternică și o garanție solidă în spatele produsului
Sănătatea şi starea ta de bine sunt considerentele esenţiale atunci când alegi un ionizator de apă. Producătorul din spatele acelui ionizator este de asemenea foarte important. Află tot ce poți despre istoria, experiența și know-how-ul producătorului.
Cu cât producătorul este mai puternic ai garanția ca acesta va mai fi pe piață și peste câțiva ani. Nu este ceva neobișnuit ca unele companii noi pe piață să nu reziste mai mulți de câțiva ani. Nu îți dorești să rămâi fără consumabile sau service după ce ai făcut o investiție atât de importantă.
Vezi ce garanție are ionizatorul pe care îl cumperi. O garanție extinsă îți arată că ionizatoarele sunt fiabile si nu se defectează în timp și îți oferă liniștea că oricând ai o problemă, aceasta se va rezolva.
Dacă ai citit până aici, sunt sigur că îți dorești să cumperi un ionizator. Ai acum informațiile necesare pe baza cărora poți alege cel mai potrivit ionizator pentru tine și familia ta. Folosește-le, cercetează cu atenție și vei face cea mai bună investiție.
Ești pregătit să mergi mai departe? Află cum stau ionizatoarele Alkaviva la toate criteriile importante de mai sus în articolul De ce să cumperi un ionizator Alkaviva.
- Ionizator de apă Delphi H215.800,00 lei
- Ionizator de apă Vesta H214.800,00 lei
- Ionizator de apă Melody II7.900,00 lei
- Ionizator de apă Athena H211.800,00 lei