Acest articol este primul dintr-o serie în care vei afla mai multe moduri în care îți poți curăța ionizatorul. Prima metodă, cea din acest articol, este cea mai ieftină pentru tine, deci ți-o recomand înaintea celorlate. Este ușor de făcut și mai jos ai instrucțiuni detaliate.
De ce trebuie să curăț ionizatorul?
Ionizatoarele Alkaviva au cele mai performante sisteme de autocurățare a electrozilor. Totuși, oricât de performant ar fi sistemul de autocurățare, mici depuneri de minerale pot apărea în timp în camera de electroliză. Dacă aceste depuneri trec de un anumit prag, performanțele ionizatorului tău vor scădea.
Pentru ca ionizatorul tău să își păstreze performanțele de pH, ORP și Hidrogen în timp, acesta are nevoie din când în când de o singură operațiune de întreținere din partea ta: curățarea periodică.
De asemenea în orice ionizator există și alte zone în care pot apărea depuneri de minerale în timp. Aceste acumulări de minerale pot duce la reducerea debitului de apă alcalină sau chiar la înfundarea completă a conductelor interioare ale ionizatorului, ceea ce poate provoca blocarea aparatului.
Cât de des trebuie să curăț ionizatorul?
În funcție de nivelul de duritate al sursei tale de apă, acumularea, de obicei, nu devine o problemă pentru cel puțin 8-24 luni de utilizare.
În România, în medie, o curățare a ionizatorului o dată la 12 luni este suficientă.
Dacă locuiești într-o zonă cu apă extrem dură e posibil să fie nevoie să cureți ionizatorul o dată la 6 luni.
Cum îmi dau seama când trebuie curățat ionizatorul
Ideal este să cureți ionizatorul tău o dată pe an, cel mai bine atunci când schimbi filtrele. Dacă preferi să îl cureți mai des sau mai rar, vezi mai jos cum îți poți da seama că ionizatorul are nevoie de curățare.
Atenție: dacă alegi să cureți ionizatorul mai rar de o dată la 12 luni există pericolul să pierzi garanția, dacă aparatul se defectează din cauza depunerilor de minerale.
Ionizatorul trebuie curățat atunci când depunerile de minerale devin vizibile și depășesc anumite limite, sau când debitul apei alcaline scade.
Verifică depunerile de minerale din ionizatorul tău
1. Ionizatoare montate deasupra blatului de la bucătărie: Vesta H2, Athena H2, Melody II, Vesta GL 988, Athena JS 205, Orion JP 109, Melody/Isis JP104, Venus JP 107, Microlite, Neptune, sau orice alt tip de ionizator montat pe blat.
Scoate furtunul flexibil inoxidabil și inspectează ambele capete ale acestuia pentru semne de orice reziduu alb care s-ar fi putut acumula în interiorul furtunului. Acest reziduu apare ca o crustă albă pe interiorul furtunului. Apariția acestui inel alb este un semn clar al acumulării excesive de minerale. Dacă inelul alb este mai gros de 2 mm, aparatul are nevoie de curățare.
Furtunul inoxidabil flexibil, capătul care se înșurubează în aparat. Fară depuneri de minerale.
Furtunul inoxidabil flexibil, capătul care se înșurubează în aparat. Cu depuneri de minerale – 3 exemple.
De cele mai multe ori e suficient sa verifici furtunul inoxidabil flexibil ca să îți dai seama dacă ionizatorul trebuie curățat. Mai sunt și alte zone pe care le poți verifica, și pe care le găsești în articolul Are ionizatorul meu depuneri de minerale?
Notă: Dacă ionizatorul tău este montat sub blat și folosești un robinet de comandă (Undersink Kit), verifică dacă sunt depuneri de minerale acolo unde furtunul prin care trece apa alcalină se conectează la ionizator. Depunerile de minerale nu sunt totdeauna vizibile la robinet.
2. Ionizatoare montate sub blat: Delphi sau UltraDelphi
Inspectează capătul robinetului prin care curge apa alcalină. Dacă observi depuneri de minerale pe vârful robinetului, înseamnă că sunt depuneri de minerale în tot ionizatorul. Delphi are un furtun de 5/16” care merge de la ionizator până la robinetul de comandă computerizat. Deconectează furtunul de 5/16” și pune-l în oțet peste noapte pentru a înmuia și îndepărta depunerile de săruri.
Pentru mai multe detalii despre cum poți verifica dacă ionizatorul are depuneri de minerale, vezi și articolul Are ionizatorul meu depuneri de minerale?.
Procedura de curățare
Cel mai sigur mod de a curăța aparatul este de a circula oțet prin ionizator, folosind o mică pompă pentru acvariu sau o mică pompă de gradină.
Cel mai bun moment pentru curățarea ionizatorului este atunci când ești gata să înlocuiești filtrul sau filtrele ionizatorului tău. Dacă intenționezi să cureți ionizatorul înainte de următoarea schimbare a filtrelor, e bine să păstrezi un set de filtre consumate pentru re-utilizare la următoarea curățare.
Dacă ai orice nelămuriri, probleme sau întrebări în timp ce faci curățarea, sună la numerele 0724 333 909 sau 0757 661 693. Suntem aici pentru tine.
1.Pregătește instrumentele necesare
Pentru curățarea ionizatorului ai nevoie de:
O pompă pentru acvariu, sau o altă mică pompă submersibilă
Ceea ce eu numesc pompă pentru acvariu mai jos vei găi la magazinele cu articole pentru animale sub numele de filtru pentru acvariu.
Îți recomand un filtru pentru acvariu care:
- Să aibă o putere de minim 6W sau să poată să facă față la un acvariu de minim 60 litri. Găsești asemenea filtre la orice pet-shop de cartier, la prețuri între 55 și 85 de lei. Pe cutia filtrelor de acvariu vei găsi menționate cel puțin unul dintre cei doi parametri. În caz că ai dubii, întreabă vânzătorul de la pet-shop.
- Să aibă duza de ieșire rotundă, cum este și cel din imaginea alăturată
Filtru pentru acvariu
2 litri de oțet de 9 grade obținut prin distilare
Cumpără 2 litri de oțet, preferabil oțet alb, obținut prin distilare, care să aibă 9 grade.
Un vas
Vei folosi vasul pentru a pune în el oțetul și pompa pentru acvariu. Poate fi orice vas: cratiță, bol de sticlă sau plastic, un recipient PET, etc.
Opțional: un set de filtre vechi
Poți să cureți ionizatorul și fără să ai filtre vechi, dar e mai ușor așa.
2. Pune furtunul flexibil inoxidabil în oțet peste noapte (opțional)
Scoate furtunul flexibil inoxidabil din ionizator. La majoritatea modelelor furtunul inoxidabil se scoate prin deșurubare. La ionizatorul Vesta GL988 furtunul inoxidabil se scoate trăgând de el, fără să îl rotești.
Pune-l într-un vas cu oțet, preferabil într-o poziție verticală sau oblică. Dacă îl pui culcat pe orizontală timpul necesar pentru curățare va fi mult mai lung. Un PET de 2-2,5L cu partea de sus tăiată este un recipent perfect. Va trebui să dai furtunului inoxidabil flexibil o formă spiralată ca să încapă.
Spălarea și pregătirea furtunului inoxidabil vor grăbi procesul de curățare, dar dacă acesta nu are depuneri foarte mari de săruri în el, poți să sari acest pas.
3. Pregătește ionizatorul pentru curățare
3.1. Scoate ionizatorul din priză
3.2 Dacă nu ai un set de filtre vechi în aparat, scoate filtrele din aparat și acoperă cu un dop din burete sau silicon orificiul unde se conectează partea superioară a filtrelor la aparat (la modelele din gama JP și Vesta GL), sau orificiile din ionizator unde se conectează filtrele (la Melody II, Athena H2 si Vesta H2).
Dacă ai filtrele vechi în aparat, sari peste acest pas.
Zona în care trebuie pus dop, la ionizatoarele din gama JP sau la Vesta GL. Dopul se pune în ambele părți, la ionizatoarele cu două filtre.
4. Conectează furtunul gri de apă acidă al ionizatorului la pompă
Furtunul gri de apă acidă al ionzatorului tău trebuie conectat la ieșirea pompei de acvariu. În funcție de tipul de pompă de acvariu pe care ai cumpărat-o, va trebui să găsești cea mai bună modalitate de conectare între furtun și pompă.
De cele mai multe ori, furtunul de apă acidă este puțin mai gros decât ieșirea pompei de acvariu, și e suficient să îl subțiezi puțin cu un cutter sau cuțit, după care va intra puțin forțat în duza de ieșire a pompei.
Mai jos poți vedea cum am pregătit furtunul gri de apă acidă pentru conectarea la o pompă de acvariu.
În cazul în care furtunul tău este mai subțire decât duza de ieșire a pompei, poți să găsești o variantă să crești diametrul furtunului, fie punând câteva straturi de bandă izolatoare pe furtun, fie găsind o bucată mică dintr-un furtun mai gros, cu care să îmbraci capătul furtunului de apă acidă.
Oricare ar fi situația în care ești, atunci când conectezi furtunul la pompă conexiunea trebuie să fie suficient de strânsă/etanșă astfel încât pompa să împingă oțetul prin furtun și nu pe lângă el.
Pompă de acvariu cu furtun de apă acidă conectat
Poți folosi filtrul pentru pentru acvariu întreg, sau poți să desfaci din el doar pompa și să o folosești doar pe aceasta. De obicei pompa este în partea superioară a filtrului și se desface foarte ușor de corpul filtrului. În imaginea de mai sus am folosit doar pompa, fără restul corpului filtrului de acvariu.
5. Pune pompa în vasul cu oțet și creează circuitul
5.1. Adu vasul cu oțet alb lângă ionizator
5.2. Pune pompa de acvariu cu furtunul de apă acidă al ionizatorului conectat la ea în vasul cu oțet. Oțetul trebuie sa acopere complet pompa.
5.3. Montează furtunul inoxidabil flexibil la ionizator. Dacă ai curățat deja furtunul flexibil inoxidabil, acum montează-l la locul lui.
5.4. Poziționează capătul furtunului flexibil inoxidabil deasupra vasului cu oțet. Ar trebui să ai acum un circuit ca mai jos.
6. Pornește pompa și activează procesul de curățare
Pune ștecherul pompei de acvariu în priză. Pompa va porni și va începe să pompeze oțetul în ionizator, prin furtunul gri de apă acidă.
În scurt timp, oțetul ar trebui să curgă prin furtunul inoxidabil înapoi în vasul în care se află pompa. Dacă nu se întâmplă asta, uneori va fi nevoie să pui gura în capătul furtunului inoxidabil și să tragi aer din el până când pompa se amorsează și oțetul începe să curgă în vas.
Dacă nivelul oțetului din vas scade mult, completează-l.
Pe măsură ce oțetul trece prin ionizator, acesta va dizolva depunerile de minerale din aparat. În vas vor începe să curgă bucățele mai mici sau mai mari de săruri albe, ceea ce arată că procesul de curățare funcționează.
Lasă pompa să funcționeze și oțetul să curgă prin aparat pentru circa 2,5 ore.
Dacă pe parcurs fluxul de oțet se oprește, e posibil ca anumite bucăți de săruri desprinse din aparat să fi blocat unele zone mai înguste. Scoate pompa din priză, suflă prin furtunul inoxidabil pentru a debloca circuitul și apoi pune din nou pompa în priză. Circuitul va porni din nou.
7. Oprește pompa și reconectează ionizatorul la sursa de apă
7.1. După 2,5 ore de funcționare fără pauză a pompei de acvariu, pregătește 2-3 litri de apă de la robinet.
7.2. Cu pompa funcționând, mută capătul furtunului flexibil inoxidabil deasupra unui alt vas sau deasupra chiuvetei. Pompa va împinge oțetul afară din ionizator, fără ca acesta să se mai întoarcă în vas. Când aproape nu mai este oțet în vasul în care este pompa, adaugă în vas cei 2-3 litri de apă pe care i-ai pregătit și lasă pompa să împingă apa prin ionizator și să îl limpezească de oțet.
7.3. Când pompa a terminat toată apa din vas, oprește pompa și scoate-o din vas. Deconectează furtunul de apă acidă de la pompă și pune din nou capătul acestuia în chiuvetă.
7.4. Dacă ai scos filtrele și ai pus dopuri, scoate dopurile și pune din nou filtrele la locul lor. Atenție să nu introduci filtrele fără să scoți dopurile! Poți înfunda aparatul.
7.5. Pune capătul furtunului inoxidabil deasupra chiuvetei
7.6. Dacă ai deconectat ionizatorul de la rețeaua de apă, reconectează-l. Dă drumul apei să curgă prin ionizator pentru 10 minute, fără să îl pui în priză.
7.7. Scoate filtrele vechi și montează filtrele noi
7.8. Clătește bine pompa de acvariu sub jet de apă și apoi pune-o la uscat înainte să o depozitezi până la următoarea folosire. Clătirea și uscarea pompei înainte de depozitare sunt importante, pentru că altfel riști ca pompa să funcționeze doar la câteva curățări și apoi să se defecteze.
7.9. Conectează ionizatorul la priză și începe să îl folosești din nou. Ai terminat cu succes procedura de curățare a ionizatorului. Felicitări!
Notă doar pentru posesorii de ionizatoare Delphi sau UltraDelphi:
La ionizatoarele cu montare sub blat Delphi sau UltraDelphi trebuie curățat atât ionizatorul propriu-zis, robinetul de comandă, și furtunele care duc apa alcalină și acidă de la corpul ionizatorului la robinetul de comandă:
- Ionizatorul se curăță urmând pașii din acest ghid.
- Robinetul de comandă trebuie curățat separat. O variantă de curățare a robinetului este demontarea acestuia din blat prin deșurubarea piuliței de fixare, și apoi umplerea cu o seringă a furtunelor interioare ale robinetului cu oțet alb. După umplerea furtunelor interioare cu oțet alb, se lasă oțetul să acționeze minim 3 ore.
- Curățarea furtunelor dintre ionizator si robinetul de comandă prin deconectarea lor și introducerea de oțet în interiorul acestora. După ce te asiguri că furtunele sunt pline cu oțet, se lasă oțetul să acționeze minimum 3 ore.
Procesul de curățare la ionizatorul Delphi are câțiva pași în plus față de curățarea ionizatoarelor montate pe blat. Până când vom produce un ghid detaliat pentru curățarea modelului Delphi/UltraDelphi, folosește informațiile din acest ghid. Dacă ai orice fel de nelămurire, sună-ne la 0757 661 693.