...

iulie 11, 2023

Mituri despre ionizatoarele de apă

Admin
iulie 11, 2023

Vrei să alegi cel mai bun ionizator de apă pentru tine? Unul care să îţi ofere cele mai bune performanţe la un preţ corect? Atunci trebuie să deosebeşti adevărurile despre ionizatoarele de apă de “miturile” care le învăluie.

Ca în orice alt domeniu, şi în domeniul ionizatoarelor de apă există anumite “mituri”. Anumite informaţii eronate sunt prezentate suficient de des de către anumiţi vânzători încât ajung să fie considerate reale. Asta te poate pune în două situaţii nedorite:

  • să cumperi un ionizator de apă care îți oferă apă alcalină doar pentru scurt timp pentru că nu este de calitate;
  • să plătești prea mult pentru un ionizator, neștiind că există ionizatoare la fel de bune sau chiar mai performante, de la producători la fel de buni.

În ambele cazuri lipsa de informare sau chiar dezinformarea te pot determina să faci alegeri mai puțin reușite, al căror rezultat în timp să nu fie cel scontat.

Cumpărarea unui ionizator de apă este o investiţie importantă, prin beneficiile pe care le are pentru sănătatea ta şi a familiei tale. De aceea noi îţi oferim informaţii bine documentate care să te ajute să faci cea mai bună alegere, cu un raport optim calitate-preț.

Mituri despre ionizatoarele de apă şi adevărul despre ele

1. Mit: Mai mare înseamnă mai bun

Vei auzi de multe ori afirmaţia: ionizatorul “X” are electrozii mai mari decât ionizatorul “Y”, ceea ce înseamnă că e mai bun. Vezi mai jos de ce această afirmaţie este FALSĂ.

Adevăr: Mai mare înseamnă doar mai mare

  • Progresul tehnologic tinde către dimensiuni din ce în ce mai mici ale produselor. Gândeşte-te la cum au evoluat produsele electronice în ultimii ani: calculatoare, telefoane, televizoare, etc. Toate au devenit din ce în ce mai mici, mai plate, mai uşoare.
  • Există în acest moment celule (camere) de ionizare compacte şi extrem de eficiente. Acestea depăşesc ca performanţă camerele de ionizare mai mari şi cu mai mulţi electrozi, fapt dovedit prin teste independente de laborator. 
  • Mai mulţi electrozi de o dimensiune mai mare duc la o creştere a radiaţiei electromagnetice, încălzire, consum mai mare de energie şi uzură mai rapidă a camerei de ionizare.
  • Electrozi mai mari şi mai mulţi înseamnă că s-ar putea să îţi cumperi un ionizator de apă supradimensionat, care îţi va ocupa mai mult spaţiu în bucătărie, fără să îţi aducă vreun avantaj în plus.

2. Mit: Putere mai mare înseamnă performanțe mai bune ale ionizatorului

Ionizatoarele de apă electrice produc apă alcalină ionizată printr-un proces de electroliză. În camera de electroliză există mai mulți electrozi asupra cărora se aplică un curent de o anumită putere, ceea ce duce la obținerea unei ape alcaline cu un anumit pH (alcalinitate) și ORP (potențial de oxido-reducere).

Tensiunea și intensitatea curentului​ aplicat electrozilor sunt unul dintre factorii care influențează pH-ul și ORP-ul apei obținute. Dar nu este suficientă o putere mare pentru a obține cel mai bun pH și ORP. Din contră, o putere mai mare aplicată electrozilor are anumite dezavantaje.

Adevăr: Performanțele ionizatorului depind de calitatea electrozilor

PH-ul și ORP-ul apei alcaline ionizate produse de un ionizator depind de:

  • performanța electrozilor
  • tensiunea electrică aplicată electrozilor​

Ionizatoarele care au electrozi mai avansați tehnologic produc apă cu pH și ORP mare, folosind o tensiune electrică mai mică, deci având nevoie de o putere mai mică.

O putere mai mare aplicată electrozilor îi uzează mai rapid. Mai multă putere înseamnă mai multă căldură, ceea ce face ca stratul de platină de pe suprafaţa electrozilor să se deterioreze mai repede. Aceasta duce la performanţe mai slabe în timp şi la o durată de viaţă mai scurtă a camerei de ionizare.​

3. Mit: Există mai multe feluri de apă alcalină ionizată

Este posibil să afli la un moment dat că există mai multe tipuri de apă alcalină ionizată, și că un anumit tip e superior altora. E adevărat sau nu?

Adevăr: Toate ionizatoarele de apă electrice produc apă alcalină ionizată. Apa alcalină ionizată, indiferent de numele ei comercial, este apă cu un pH între 8-12 și ORP între -1mV și -900 mV.

Apa alcalină ionizată are 3 parametri măsurabili care o disting de apa normală de la robinet, sau chiar de la un izvor: pH-ul mai mare, ORP-ul negativ și concentrația de Hidrogen.

Există deci trei moduri în care poate fi măsurată calitatea apei alcaline ionizate:

  • după cât de alcalină sau acidă devine apa (pH),
  • după cât de ionizată devine apa (ORP negativ),
  • după concentrația de hidrogen a apei după trecerea prin ionizator.

Putem compara două ape alcaline după acești parametri și putem găsi diferențe, dar ambele ape sunt ape alcaline ionizate, diferă doar valorile unor parametri.

Pentru ca o apă produsă de un ionizator să fie altceva decât apă alcalină ionizată ar trebui să aibă ceva în plus față de cei trei parametri de mai sus, un alt parametru măsurabil care să o diferențieze. 

Invalid shortcode parameters

4. Mit: Ionizatoarele X costă mai mult decât ionizatoarele Y pentru că sunt mai bune

Adevăr: Nu întotdeauna mai scump înseamnă mai bun

Cu siguranță există diferențe de calitate între ionizatoarele de apă. Există modele mai performante și modele mai puțin performante. Modelele din gamele premium, cu performanțe ridicate și fiabilitate mare sunt întotdeauna mai scumpe decât modelele cu performanțe și / sau fiabilitate mai mici.

Asigură-te că ionizatoarele pe care le compari sunt din aceeași categorie de calitate. Nu este relevant să compari, de exemplu, un ionizator cu electrozi din iridiu cu unul cu electrozi din titan placat cu platină.

Atunci cand compari modele de ionizatoare din aceeași categorie de calitate (de exemplu gama premium), ​este util să știi la ce să te uiți ca să le poți diferenția.

Criteriile de care trebuie să ții cont pentru a alege un ionizator cu un raport optim calitate/preț sunt abordate pe larg in articolul Cum să alegi un ionizator.​ Iată-le, pe scurt, mai jos:

Performanța filtrării​

Este la fel de important ca apa pe care o bei să fie atât alcalină și ionizată, dar și cât mai pură. Puritatea ei depinde de cât de performante sunt filtrele din ionizator.

Performanțele electrozilor

Notă: Ne referim aici doar la electrozi din titan placați cu platină. Există încă pe piață ionizatoare care mai folosesc electrozi din iridiu, dar 

Cu cât electrozii sunt mai performanți, cu atât vei putea obține o apă cu pH mai mare și ORP negativ mai mare, cu un consum de curent cât mai mic.

Performanța sistemului de autocurățare

Un sistem de autocurățare cât mai performant face ca ionizatorul să își păstreze parametrii de pH și ORP în timp, între două curățări. De asemenea, cu cât sistemul de autocurățare este mai performant, ionizatorul trebuie curățat manual mai rar, deci costurile tale de mentenanță sunt mai mici.

Certificări și documentație credibile

E de preferat ca informațiile despre performanța filtrării sau a ionizării pe care le primești să poată fi confirmate cu date provenite din surse independente.

O companie puternică și o garanție solidă

O garanție extinsă este un bun indiciu despre fiabilitatea aparatelor, și îți oferă certitudinea că producătorul chiar crede în produsele lui și te va sprijini la nevoie.

Părerea clienților dealerului de unde vrei să cumperi te poate ajuta de asemenea să afli dacă serviciile ulterioare cumpărării sunt de calitate.

Acum eşti mai bine informat pentru a alege un ionizator de apă de calitate pentru tine. Dacă ai orice întrebări legate de ionizatoarele de apă, vezi și articolul Cum să alegi un ionizator.

Ai nevoie de mai multe informații? Pune o întrebare prin WhatsApp, Telegram sau email folosind chat-ul de pe site (in coltul din dreapta-jos al fiecărei pagini), sau sună la unul din numerele de telefon afișate pe site. Îți vom răspunde cu plăcere.


Produse din magazin

Shop