Conform HG nr. 1.074 din 4 octombrie 2021 (*republicată*) privind stabilirea sistemului de garanție-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile
Publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 1120 din 21 noiembrie 2022.
În România a apărut sistemul garanție-returnare pentru majoritatea băuturilor cu ambalaj din sticlă, plastic sau metal ce le veți cumpăra cu o garanție de 50 de bani per recipient, bani pe care îi puteți recupera dacă returnați ambalajele la un centru de colectare, când vor exista fără cozi și alte bătăi de cap pentru clienți.
Pentru fiecare ambalaj în recipiente cu volume cuprinse între 0,1 litri și 3 litri, utilizate pentru APĂ plată (cu plată) și carbogazoasă, bere, mixuri de bere, mixuri de băuturi alcoolice, cidru, alte băuturi fermentate, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, vinuri și spirtoase, care poartă marcajul SGR.
Ceea ce înseamnă un efort suplimentar, inclusiv financiar, pentru cumpărători, care vor scoate mai mulți bani din buzunar și vor sta de două ori la coadă.
De aici înainte vă recomandăm să nu mai aruncați bonurile, le păstrați și verificați dacă vă sunt adăugate costurile suplimentare a câte 50 de bani pentru fiecare recipient sau totalul acestora.
Ca orice proiect nou, este de așteptat ca SGR să aibă sincope la început. Acestea vor avea logo-ul RetuRO.
Dacă vreți să stați la coadă și să vă luați la ceartă cu femeile de serviciu ale scărilor de bloc care vin cu sacii de recipiente și fac procesul de returnare o coadă interminabilă, n-aveți decât.
O mare problemă va fi pentru magazinele din mediul rural, care nu au suficient spațiu pentru a depozita ambalajele colectate de la consumatori, în vederea returnării garanției.
Dacă ne gândim la cantitatea de ambalaje pe care o familie o poate aduna într-o săptămână sau o lună, suma totală recuperată poate deveni semnificativă.
„Mai degrabă, le-aș lăsa tot la bloc. Cred că e mai simplu să le depozitez acolo, decât să mă car cu ele la hypermarket. Dacă garanția va crește la 1 leu, probabil că aș fi mai predispus să aduc ambalajele la magazin. Dar, asta ar însemna că va trebui să strâng mai multe și să vin periodic cu ele ca să recuperez garanția”, își face calculele un cumpărător intervievat.
Există însă și soluții pozitive pentru buzunarul dvs. dar și pentru sănătate.
Faceți-vă din apa de băut și gătit o sursă de venit!
Notă: Majoritatea oamenilor gătesc doar cu apa de la robinet sau din alte surse nesigure. Astfel prin fierbere clorul și alte substanțe nocive din apă, care nu se văd cu ochiul liber, fac ca apa să devină mai dăunătoare, aceasta evaporându-se și rămânând o cantitate mult mai mare de reziduuri în mâncare.
Presupunând că 1 persoană bea 1 litru de apă pe zi, făcând un calcul, o familie de 3-5 persoane cheltuie (pierde bani) în medie între 1350 și 2250 lei pe an, doar pentru apa de băut.
ASTA ERA PÂNĂ ACUM.
De acum vom mai adăuga la pierdere între 270 lei și 450 lei / an din cauza celor 50 bani per recipient. Totalul fiind între 1620 lei și 2700 lei.
Calcul făcut doar pentru apă de băut – n-am inclus și alte lichide precum sucuri, bere, vin, energizante sau diverse alte băuturi, astfel pierderea se poate dubla.
Dacă v-ați săturat să vă chinuiți cu baxurile sau bidoanele de 5L respectiv 10L de la magazin, sau căutați o alternativă la prețul apei, vreți o apă mai bună pentru întreaga familie? Plus la un cost mult mai mic?
Știți că trebuie să vă hidratați mai bine, dar parcă nu puteți să beți mai multă apă. Așa este?
Există soluții simple cu costuri mult mai decente care vă ușurează viața semnificativ, cât nici nu vă dați seama pe ce ați aruncat banii, lună de lună, an după an.
Vă prezentăm cănile și filtrele de apă instalate la bucătărie sau portabile.
Acestea sunt de multe feluri și vin în diverse forme. Mai mici, mai mari, compacte, pe blat, sub chiuvetă – special adaptate pentru nevoile dvs.
Iar acum vine partea surprinzătoare, prețurile acestora fiind accesibile pentru orice buzunar: de la 200 lei până la 15800 lei, inclusiv cu plata în rate.
Puteți începe cu o Cană Filtrantă Performantă, care scoate la zero toate reziduurile fizico-chimice din apă. Acestea având volume între 1.7 L și 18.9 L, ca filtru adaptor la dozatoarele de birou sau casnice. Astfel nu mai trebuie să cumpărați apă, ci filtrați apa de la robinet. În plus cele până în 9.5 L sunt portabile oriunde. Toate vin la pachet cu un TDS metru care vă permite să măsurați cantitatea de Reziduuri din apă.
- Sistem pentru dozatoare ZeroWater 18.9L799,00 lei
- Cana filtranta ZEROWATER 1.7 litri199,00 lei
Sau dacă vreți să schimbați filtrele la 6 luni cu costuri foarte mici vă puteți cumpăra un Purificator Performant, cu diverse funcții, cu prețuri între 1200 lei și 4800 lei.
Și dacă buzunarul vă permite, cu siguranță vă doriți o apă alcalină și antioxidantă îmbunătățită cu Hidrogen Molecular, puteți opta pentru un Ionizator Foarte Performant. Costurile fiind între 7900 și 15800 lei.
- Ionizator de apă Delphi H215.800,00 lei
- Ionizator de apă Melody II7.900,00 lei
- Ionizator de apă Athena H211.800,00 lei
Dacă doriți consiliere personalizată despre ce produs să cumpărați, contactați persoana care v-a trimis acest articol și aflați cum puteți achiziționa și dvs. un sistem performant de filtrare al apei personalizat nevoilor voastre. Inclusiv pentru gătit.
Pe lângă acestea, dacă sunteți interesați și de filtre de aer sau alte articole de Wellness – respectiv un Program Zilnic de Sănătate, contactați persoana care v-a dat acest articol.